Ограничават пушенето на канабис в холандските кафенета

От 1 юли в Холандия влиза ограничение за пушенето на обществени места. То ще засегне и прочутите кафенета, в които от 1976 г. легално се предлагат цигари с канабис.

Причината е, че заради разлика от американските консуматори на "джойнт", европейците смесват канабиса с тютюн.

Повечето пушачи не се притесняват от ограничението. "Ще си ги купуваме оттук, а ще ги пушим вкъщи", коментират те. Социолозите, които се занимават с този вид зависимости, обаче са силно притеснени.

"Кафенетата са мястото, където човек се учи да пуши (канабис) от хора, които знаят какво правят. Това е мястото, където службите за подпомагане могат да влязат в контакт с онези, които консумират твърде много", коментира социоложката Никол Маалсте.

Много от собствениците на кафенета твърдят, че ще спазват забраната, а други се надяват на по-слаб контрол от страна на властите. Лабораториите от своя страна вече са предупредили, че имат и друга работа, освен да проверяват съдържанието на тютюн в цигарите с канабис.

Законът, забраняващ пушенето на обществените места в Холандия, беше приет през февруари миналата година. Той не забранява пушенето в ресторантите и кафенетата, а предлагането на цигари, включително и на такива с канабис, в тях.

Целта е служителите им да бъдат предпазени от вредното влияние на цигарения дим. Собствениците на заведения ще могат да обособят помещение, в което да се пуши спокойно.

Леката дрога в Холандия е официално забранена, но е допустимо притежанието на до 5 гр канабис за собствена консумация.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини