Глобалният символ на България ще стане ясен на 29 юни

Две седмици остават до края на кампанията "Българските символи", чиято цел е да избере глобалния символ на страната ни чрез допитване до всички българи.

Той ще я направи разпознаваема с достойнствата си пред Европа и света и ще накара децата ни да се гордеят с Родината си, надяват се авторите на инициативата Българска асоциация за бизнес и туристическа информация.

Победителят ще стои на българското евро.

Мадарският конник, кирилицата, българската роза и розовото масло, крепостта Царевец и Рилският манастир събраха най-много гласове.

Вчера в националния исторически музей се проведе финалната дискусия за избор на глобалния български символ. В нея всеки от символите имаше свои защитници, които изложиха аргументите си в негова полза.

Начало на дебата сложиха Елица Тодорова и Стоян Янкулов с песента "Вода", която се класира на пето място на конкурса Евровизия миналата година.

За Мадарският конник се застъпи проф. Божидар Димитров, който заяви, че "конникът при Мадара е по-стар от останалите четири предложения и е разсечен в зората на българската държавност".

"Той е уникален и силен символ, зареден с много съдържание", допълни го проф. Мария Воденска.

В полза на крепостта Царевец говори проф. Николай Овчаров, който изтъкна, че тя е "еманацията на българската държавност". Кметът на Велико Търново добави, че Царевец е "символът, който събира българската държавност през последните 820 години".

"Тя е универсалният символ на всички българи", защити кирилицата министърът на държавната администрация Николай Василев и добави, че в близко бъдеще върху монетите евро ще присъства и текст на кирилица.

Председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов защити розата и розовото масло като символ на България. Вицепремиерът Меглена Плугчиева застана зад Рилския манастир, като го нарече "духовната столица на България".

Глобалният символ на България ще стане ясен на 29 юни. Дотогава можете да подкрепите едно от петте предложения на сайта http://www.infobulgaria.info или на безплатен телефон 983 00 12. Церемонията е под патронажа на президента Георги Първанов.

Кампанията "Българските символи" започна през есента на 2007 г. Предложени бяха 33 символа, разделени в три категории - природни забележителности, културно-историческо наследство и храни и напитки.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини