8 начина да се предпазите от изневяра

Според Пеги Воън, авторът на "Митът за моногамията", около 60% от мъжете и 40% от жените изневеряват по време на брака. С други думи, моногамията сред женените двойки е доста рядко явление.

Тази статистика ми звучи достоверна, тъй като съм женена от дванадесет години и със съпруга ми навлизаме в тази част от съвместния ни живот, която представлява истинско изпитание за брака ни.

Проблемите, свързани с децата и професионалното ни развитие, се натрупват и лесно могат да ни накарат да забравим клетвите, които сме си дали на сватбения си ден.Тъй като не искам да съм част от онези 40% жени, които имат извънбрачни връзки, съм проучила стратегиите, които правят моногамията възможна.

1.Създайте си безопасни приятелства

Най-важното условие за стабилен брак е двойката да подбира правилно приятелите си. Никоя връзка не може да ви даде всичко. Съпругът ви може да се интересува от спортове, от лов и риболов, които може да ви изглеждат като най-скучното нещо на света.

Ако той си намери подходящи приятели, с които да се отдава на такива "мъжки" забавления, вероятността да си потърси друга намалява. В началото на нашата връзка разбрах, че съпругът ми никак не е наясно с религията. Затова говоря за религия на чаша кафе с моите приятелки или с приятелите ми мъже, които са безобидни, защото са над 60 и вече оплешивяват.

2. Разпознайте "наркотика"

Ако партньорът ви изпада често в депресия или е зависим от алкохол или наркотици, вероятността да ви изневери, е голяма. На тях лесно им се завърта главата, когато им се хареса някой непознат. Когато се запознаем с привлекателна личност от противоположния пол, нивата на допамин и адреналин в тялото ни се покачват неимоверно.

Вълнението може да ни накара да повярваме, че другият може да разреши всичките ни проблеми и да ни даде цялото щастие на света. Усещането е много подобно на това, което изпитват наркоманите, преди да си инжектират кокаин. Ако сте женени, трябва да си дадете сметка, че това вълнение е преходно и незначително, и просто да му обърнете гръб.

3. Продължавайте да ходите на срещи

Напълно сериозна съм. Ако със съпруга си ходите редовно на срещи, бракът ви ще бъде много по-лесен и приятен. Срещите ще ви помогнат отново да се научите да говорите един с друг. В своята книга "На среща между сериозно обвързани" Естер Перел съветва дамите да си представят, че не познават съпруга си и мислено да му изградят онзи загадъчен, тайнствен образ от началото на връзката им.

Това е много трудно, когато чуете детето си да крещи "Искам тоалетна хартия!" от банята. Ако успеете да преглътнете това, стратегията работи много добре.
Има няколко важни правила, които трябва да спазвате, когато сте на среща с половинката си.

1) Не вземайте децата си 2) Не се карайте 3) Не флиртувайте с други хора, само един с друг 4) Не вземайте джиесем, лаптоп или iPod със себе си 5) Не се прекъсвайте 6) Не прекалявайте с алкохола 7) Не се карайте заради изпитото количество алкохол 8)Не се уригвайте и не се усамотявайте в тоалетната, защото ви се гади 9) Не носете евтини или крещящи дрехи 10) Не носете опърпано бельо

4. Намерете начин да изразходвате енергията си

Хората се изкушават от извънбрачните връзки, защото те са вълнуващи и внасят интрига в живота им, която ги зарежда с енергия. За да бъде вашия брак стабилен, трябва да си намерите други забавления, които да ви стимулират и да ви носят радост.

Моят начин да изразя себе си и да намеря удовлетворение е чрез моя блог.Когато ми омръзне от хаоса в доманкинството, любимите ми сайтове ми дават възмножност да се спася от него. Макар и временно, така намирам начин да избягам от стреса.

"Желанието да се раздаваме докрай всъщност става причина да кривнем от правия път. Ние се поддаваме на изкушението на извънбрачните връзки или търсим помощ от лекари и психолози, когато се опитваме да надскочим възможностите си.", казва Ан Мороу Линдберг в "Подарък от морето".

За да не се разкъсвате, опитвайки се да дадете най-доброто от себе, трябва да вложите енергията си в нещо полезно и съзидателно. Така ще намалите напрежението, без да се разтоварвате чрез връзка, която ще разруши брака ви.

5. Събирайте се с щастливи двойки

Според последните изследвания на факторите, които предразполагат към напълняване, един от водещите е външният вид на вашите приятели. Рискът от напълняване нараства със 171%, ако приятелите ви са пълни, с 37% ако половинката ви е с наднормено тегло, и с 40%, ако братята и сестрите ви са пълни.

Влиянието на групата, в която сте, не бива да се подценява. Приятелите ви ви влияят повече, отколкото си мислите. Затова ако приятелите ви редовно изневеряваат на половинките си, нищо чудно и вие да го направите. Добрата новина е, че и обратното е вярно. Ако близките ви приятели са верни на партньорите си, вероятността вие да изневерите, намалява.

6. Научете се как да спорите

Винаги следвам съвета на една позната двойка: когато споря със съпруга си и се каня да кажа нещо обидно, спирам за миг и се замислям. Питам се дали съм изморена, гладна или в стресова ситуация. Ако някое от трите е вярно, предпочитам да замълча.

Разбира се, ако сте недоволни с основателна причина, няма смисъл да мълчите, защото сте гладни или ви се спи. Въпреки това е добре да разпознавате стресовите ситуации, в които може да се скарате. За мен и съпруга ми е лесно да се скараме в колата или на платноходка в морето. В колата и двамата се изнервяме, когато другият шофира и в платноходката се караме, кой предсказва посоката на вятъра по-добре.

7. Бъдете мили и се изслушвайте

"Да бе!", казвате си вие, когато половинката ви иска разбиране за нещо, за което вие нямате никаква вина. Въпреки че е неприятно, опитайте се да се изслушвате.Мълчете, когато другият говори. Щом приключи,кажете нещо мило в отговор, например "Съжалявам,че се чувстваш така". Или направете на съпруга си масаж.

Резултатът ще е много по-добър, отколкото ако отговорите на оплакванията с "Нямаше да стане така, ако ме беше послушал, идиот такъв". Когато съм разговаряла с прелюбодейци защо са кривнали от правия път, отговорът почти винаги е бил "Защото той(тя) ме изслушваше и се интересуваше от чувствата ми."(
8.Запомнете тези стратегии

Никога не забравяйте, че имате много оръжия, с които да се преборите с желанието да изневерите. Ето някои от стратегиите на тези, които са изневерявали и не искат пренебрегват гласа на здравия разум заради едно моментно увлечение:

1)Внимавайте къде отивате.
Пазете се от ситуации, които могат да заплашат сигурността на брака ви. Не отивайте на конференция в някоя екзотична страна с колегата, който винаги флиртува с вас. Ако се налага да заминете, не оставайте насаме с него.

2)Внимавайте как се изразявате
Ако не сте сигурна дали имейлите, които пишете, звучат официално, а не интимно, изпратете ги първо на себе си. Прочетете ги внимателно и се замислете дали би ви било удобно, ако трябва да ги покажете на съпруга си.

3)Внимавайте как се обличате
Една дама ми беше казала,че пази хубавото си бельо за специални случаи и затова във всекидневието носи старо опърпано бельо.Оказа се, че "специалният случай" бил срещата на класа, за която тя изглеждаше много секси, надявайки се да види своя стара тръпка от ученическите години. Помислете вие как се обличате пред съпруга си и пред останалите.

4)Говорете за половинката си
Един приятел ми каза, че когато остане насаме с някоя привлекателна жена и започне да става опасно, той предпочита да говори за съпругата си.Впускал се в обяснения колко я обича и какви са хобитата ѝ. Това веднага разваляло настроението, предразполагащо към изневяра.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини