Започва еуфорията за елитните гимназии

Кампанията за кандидатстване в елитните гимназии след VII клас започва днес с подаването на заявленията за полагане на приемни изпити.
Крайният срок е 2 юни (без събота и неделя), съобщава в. "Сега". Необходимите документи са квитанция за предварително платена такса по сметка (4 лв. за тестовете по български език и литература и по математика и 6 лв. за проверката на способности по хореография, музика, изобразително изкуство или спорт) и заявление. Те се подават в т.нар. училища-гнезда, в които кандидатите и техните родители ще получават цялата информация, свързана с кандидатстването.
В София училищата-гнезда са 25, като 1 от тях е за кандидатите от страната. Изборът на тези учебни заведения е свободен и не зависи нито от местоживеенето, нито от училището, в което учи кандидат-гимназистът, уточняват от Регионалния инспекторат по образование.

Изпитът по български език и литература е на 20 юни, а по математика - на 26 юни. За 23 юни е насрочена проверка на способностите по музика, а на следващия ден - 24 юни, е проверката на способностите по изобразително изкуство. Кандидатите за паралелките по хореография ще покажат способностите си на 27 юни. Кандидатите за спортните паралелки ще се явяват в периода 16-29 юни. Резултатите ще бъдат обявени до 3 юли. От 4 до 9 юли се подават документите за участието в първото класиране. В заявлението се подреждат желанията за класиране - от най-желаните в низходящ ред към по-малко желаните.
За учебната 2008/2009 г. МОН разкрива 1198 паралелки с 33 587 места.

По данни на ведомството тазгодишният випуск от седмокласници е 67 830 ученици. По традиция за елитните училища кандидатстват около половината от всички ученици.

Това означава, че всеки седмокласник с тройка от изпитите ще се класира за добро училище. При миналогодишната кампания например за 27 560 свободни места, разпределени в 1060 паралелки, кандидатстваха 29 157 седмокласници.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини