Три месеца на доматена диета - здрава кожа

Пицата и спагетите с доматен сос могат да станат новите средства за борба със слънчевите изгаряния и бръчките, показва британско изследване, цитирано от Би Би Си.
Учени от университетите на Манчестър и Нюкасъл установиха, че ежедневното консумиране на пет супени лъжици доматено пюре подобрява способността на кожата да се предпазва от вредните ултравиолетови лъчи.

Уврежданията от тях могат да предизвикат не само преждевременно състаряване, но и рак на кожата. Ползата от доматените ястия се дължи на антиоксиданта ликопен.

Неговата концентрация се увеличава, когато доматите са преминали през топлинна обработка. За целите на изследването 10 доброволци са получавали 55 г. доматено пюре и 10 гр. зехтин дневно.

Още толкова получавали само зехтин. След три месеца кожата на участниците от доматената група била с 33 процента по-защитена от слънчеви изгаряния.

Това отговаря на действието на слънцезащитен крем с много нисък фактор. Доброволците, приемали доматено пюре, имали и много по-високо ниво проколаген - молекула, която осигурява гъвкавостта на кожата. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини