76-ти сме по свобода на печата

Страната ни е на 76 място по свобода на печата, сочи публикуван днес доклад на "Фрийдъм хаус".

За шеста поредна година върху свободата на печата в света се налагат все повече ограничения, се допълва в изследването, което изтъква обезпокоителното положение за журналистите в Русия и Мексико, предаде Франс прес.

Базираната във Вашингтон правозащитна организация е разтревожена главно от равнището на насилието и физическия тормоз спрямо представителите на печата в много страни.

Ирак и Сомалия си остават най-опасни за журналистите, но "Фрийдъм хаус" е загрижена вече и от насилието над печата в Мексико и Русия, както и във Филипините, Шри Ланка и Пакистан.

Докладът отчита напредък в Близкия изток и Северна Африка, където неограниченият достъп до сателитни телевизии и интернет са се отразили много положително върху свободите на печата.

"За всяка крачка напред през 2007 г. обаче регистрирахме две крачки назад", коментира генералният директор на организацията Дженифър Уиндзор. Едва 18 процента от световното население живее в страни, в които има свобода на печата, констатира докладът.

В Мексико се наблюдава извънредно високо равнище на насилието над журналисти заради наркотрафика и установената атмосфера на безнаказаност спрямо посегателствата върху медиите. Журналистите в Боливия, Перу и Колумбия са обект на заплахи.

В Русия през 2007 г. има значително влошаване на свободата на печата, със стотици подложени на съдебно преследване журналисти. Тя остава една от най-опасните за медиите страни в света, твърди докладът, напомняйки и за двама "самоубили" се репортери през миналата година.

Макар в Китай да има известен напредък в разследващата журналистика, 2007 г. е белязана от засилване на контрола над печата и на ограниченията върху интернет, както и от задържането на блогъри.

Регионът на Западна Европа е високо в класацията на медийните свободи като цяло, но страните от Централна и Източна Европа и бившият Съветски съюз страдат от най-голям упадък на свободата на словото.

На първо и второ място сред 195-те страни, обхванати в анализа, са Исландия и Финландия. България е на 76 място по свобода на печата, пред Хърватска /78 място/, Черна гора /83 място/, Сърбия /87 място/, Румъния /96 място/, Босна /97 място/ и Македония /101 място/.

Съседите ни Гърция и Турция са съответно на 57 и 109 място. Франция е на 44 място, далеч след Ирландия /14 място/, Ямайка /15 място/, а също Германия /17 място/ и САЩ, които са 24-ти.

Либия е на предпоследното 193 място, а на последното, 195 място е Северна Корея.

"Фрийдъм Хаус" е основана през 1941 г. от Елинор Рузвелт, съпруга на президента Франклин Делано Рузвелт.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини