Изключете се от виртуалния свят

Всеки десети американец използва технологиите по начин, който влияе негативно на живота му, на връзките му с други хора, на здравето или работата му

Разменяте текстови съобщения с гаджето вместо да му се обадите? Браузвате в интернет часове наред и след това се чувствате все едно сте пили с часове? Сънувате, че пишете в блога си и непрестанно ви се причува телефонен звън? Време е да изключите цялата електроника около себе си поне за ден.

До този извод поне са стигнали Шарън Сармиенто и Ариел Столингс, които са пример за растящия брой хора по цял свят, които осъзнават, че са започнали да робуват на електронните устройства, разказва Ройтерс.

"Мисля, че всички ние в един момент си казваме: "Спри, изключи виртуалното! Нещата отидоха твърде далеч. Прекалено сме привързани към Мрежата", разказва 30-годишната Сармиенто, собственик на интернет базиран бизнес и професионален блогър в Алабама.

"Все едно мозъкът ни се движи едновременно в няколко различни посоки. Така че ден на пълна почивка от технологиите те връща към реалния свят."

Някои го наричат "светски Шабат", други - "ден извън мрежата", трети - "денят "Угаси го!". В Северна Америка група ентусиасти се опитват да го превърнат в глобално събитие през май.

Столингс дори отива още по-далеч. Тя е писател, блогър и посачово работи за "Майкрософт", а през януари решила тази година да прекара 52 нощи Unplugged.

"Обичам технологиите. Не съм пристрастена. Но напоследък осъзнах, че имам проблем, когато сядам да си проверя пощата, а шест часа по-късно все още пред компютъра, гледайки видео клип с кукли по YouTube.

Опитах да си припомня какво съм правила през последните два часа и не можах. Като онези моменти, които ти се губят, когато се напиеш до безпаметност", споделя тя.

Столингс взела решение: всяка сряда изключва всичко - компютъра, мобилния телефон, телевизора...

По ирония на съдбата, именно чрез блога й (http://52nightsunplugged.ning.com) идеята плъзва по света и свързва хиляди хора, които пускат есемеси, докато шофират, влизат в банята с лаптопа или си проверяват електронната поща по време на вечеря.

"Мислех си, че това е проблем, от който страдам само аз и странните ми колеги. Но после започнах да научавам за същите проблеми от италианци, поляци, чехи и дори ми се обади човек от Колумбия. Очевидно проблемът не беше само американски, а международен."

Изключи се!

Доктор Дейв Грийнфийлд, ръководител на Центъра за интернет поведение в щата Кънектикът, разказва как повечето хора си мислели, че се се шегува, когато през 1999 г. в книгата си "Виртуално пристрастяване" предупреждава за маниакалното използване на интернет.

Ученият посочва, че според различни изследвания всеки десети американец използва технологиите по начин, който влияе негативно на живота му, на връзките му с други хора, на здравето или работата му.

Днес Грийнфийлд коментира, че е необичайно за който и да е пристрастен - към наркотици, алкохол, хазарт или технологии, да предприеме инициатива като деня "Изключи се!". Рядко се случва някой да потърси помощ без да е бил довлечен насила от родител, приятел или близък човек, освен ако не се е забъркал в неприятности със закона или на работата си, допълва той.

"Много време ще отнеме преодоляването на цялата тази култура на отричането, че имаме проблем с технологиите."

Сармиенто публиква в блога си eSoup (http://www.esoupblog.com/) мнение че откакто е спряла за ден да ползва електроника, е започнала отново да рисува и да участва в доброволни програми за подпомагане на общността в нейния град.

Сега се случва да е "изключена" през целия уикенд. Необходимо било тя да положи сериозни усилия, за да успее.

"Готино е. Чувстваш се сякаш си на малка ваканция. Това внесе повече качество в живота ми", казва тя.

Столингс пък тръгнала на уроци по танци със съпруга си, започнала да се събира по-често с приятели и да пише писма - на ръка.

Тя очаква деня, в който технологиите ще се развият толкова, че да можеш да наредиш на телефона си, че не искаш да чуваш съобщения и електронна поща след 17 ч. или в неделя.

"Няма какво да разкажеш за часовете, прекарани онлайн, освен че те боли гърбът и ти се е схванал вратът", обобщава тя.
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини