Прекаляването с варени яйца може да доведе до гастрит

"Прекаляването с варени яйца може да доведе до гастрит", каза доц. Анета Хубенова от Клиниката по токсикология в "Пирогов".

Прекаляването с консумация на яйца може да доведе до изостряне на стомашно-чревни и хронични заболявания. Това се отнася за заболяванията като колит, гастрит, панкреатит. Ако яйцата са качествени и не са заразени, е малко вероятно консумацията им да доведе от хранителното натравяне. Инфекция може да се получи и когато не са сварени добре, предава агенция Фокус.

"Натравянията с яйца се получават от бактериално замърсяване, затова се изисква, когато се боядисват, да се варят най-малко 15 минути. Важно е и да бъдат пресни", обясни доц. Хубенова. По думите й няма храни, които не трябва да се комбинират с варени яйца.

"Яйцата могат да се консумират с всичко, но трябва да има умереност", посъветва тя. По същия начин няма и определен максимум при консумацията на варени яйца.

Доц. Анета Хубенова препоръча великденските яйца да се прибират поне вечерно време в хладилник.

На въпрос дали е възможно боите за яйца да повлияят върху човешкия организъм, специалистът отговори: "Тези бои, които се продават в нашите магазини, не е възможно да повлияят. Боите обикновено отиват в черупката на яйцето. Има изискване да се продават безвредни бои".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини