Кокошките всъщност са динозаври

Динозаврите Tyrannosaurus rex са предците на днешните кокошки, доказаха учени.

В последния брой на американското списание "Сайънс", екип от американски учени твърдят, че динозавърът, живял преди 68 милиона години, е в по-голяма степен сроден с птиците от останалите днешни гръбначни.

По същия метод /анализ на протеини/ специалистите недвусмислено доказали и сродството между измрелите мамути и днешните слонове.

Връзката между огромния Tyrannosaurus rex и днешните кокошки е открита съвсем случайно.

Кости на динозавъра, открити през 2003 г. в Монтана, били прекалено големи, за да влязат в хеликоптера, с който е трябвало да бъдат откарани в лабораторията. Учените решили да ги изпилят, при което направили голямото откритие – в костите открили останки от кръвоносни съдове, които не били засегнати от процеса на фосилизация.

Чарлс Орган от Харвардския университет и неговите колеги са анализирали протеините от кръвоносните съдове, въз основа на което са получили данни за генетичната структура.

Както са били сравнени протеините на мамута с различни животни, за да се стигне най-накрая до откритието за неговото сродство със слона, така и протеините на динозавъра са били сравнявани с 21 вида живи организми, включително крокодили и кокошки.

Сравненията са потвърдили предишни модели на генетични сходства, и в резултат на това е направен изводът за сродството с кокошките.



Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини