В крайна сметка лицето не лъже

Лъжците може и да мислят, че са способни успешно да прикрият измамата, но резултатите от изследване на канадски специалисти показват, че има едно нещо, което трудно се контролира - изблиците на емоция, изписани върху лицето, предаде Ройтерс.

Специалисти от лабораторията по съдебна психология към университета "Далхауси" в Халифакс са установили, че за разлика от езика на тялото, който по-лесно се контролира, когато човек лъже, изражението на лицето трудно може да се прикрие.

В рамките на проучването изследователите анализирали случая от 2005 г. с канадеца Майкъл Уайт, който горчиво ридаел, отправяйки публичен призив за връщането на изчезналата му бременна съпруга Лиана.

Три дни по-късно обаче тъжният мъж започнал да проявява изблици на гняв и заявил, че е толкова разочарован от полицията, че сам ще потърси жена си.

Малко по-късно той отвел група доброволци директно до тялото й, захвърлено в канавка в покрайнините на Едмънтън. Майкъл Уайт бил обвинен и осъден за убийство.

Когато специалистите от лабораторията по съдебна психология анализирали молбата на Уайт кадър по кадър, те открили изписани върху лицето му признаци на гняв и отвращение, останали незабелязани за по-голямата част от състрадателната публика.

Специалистите освен това изследвали реакции на доброволци при вида на картини, будещи чувства на щастие, гняв и отвращение. Никой от участниците в експеримента не могъл да скрие истинските си емоции.
Източник: yellow.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини