Сексуалните сънища при мъжете и жените

Oколо осем процента от всекидневните сънища и на двата пола съдържат някаква форма на сексуална дейност, показва подробно изследване, насочено към установяване на действителната същност и съдържание на сексуалните сънища.

При жените този процент може би се дължи или на това, че те всъщност по-често имат сексуални сънища в сравнение с периода преди четиридесет години например или пък че сега се чувстват по-спокойни, когато говорят на тази тема поради променящите се социални роли и модели на поведение, или пък и на двете причини.

Изследването, проведено от Антонио Задра, доктор в Университета в Монреал, се основава на разкази на 3500 човека - и мъже, и жени.

Най-често сънищата са включвали полов акт, а след това се нареждат предложенията за секс, целувките, фантазиите и мастурбацията.

Според изследването и мъжете, и жените споделят, че изживяват оргазъм в около четири процента от сексуалните си сънища. Според описанието оргазмите са изживени от друг герой от съня в четири процента от женските сексуални сънища, но в нито един процент в мъжките.

Настоящ или бивш партньор са били посочени в 20 процента от женските сексуални сънища срещу 14 процента при мъжките и известни публични личности присъстват двойно по-често в сексуалните сънища на жените. Мъжете пък двойно по-често разказват за сънища с повече от един партньор.

"Наблюдаваните различия при двата пола могат да дадат информация за различните нужди, опит, желания и типове поведение, свързани със сексуалността в съзнателния им живот, извън съня", казва Задра.

"Изследването подкрепя хипотезата за цялостност на съня, според която съдържанието на всекидневните сънища оказва влияние върху живота и тревогите на будния човек, т.е. че сънищата и будното състояние си влияят взаимно".
Източник: yellow.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини