Медицински митове

Диабетиците всъщност не умират за захарНай-популярните медицински митове, събрани от списание „Таймс".


Диабетиците копнеят за захар

Погрешно? Сравнително. Те наистина трябва да променят режима си на приемане на захар и при много ниско ниво на глюкоза в кръвта да си инжектират инсулин, така че изводът, че копнежът за захар е признак на диабет, е разбираем, но неверен.
Фактите? Диабетът не се причинява от излишък на захар, а просто тялото не може да си го набави.
Сродни митове? Диабетиците трябва да си купуват специални храни и напитки с ниско съдържание на захар. Не е така – обикновена здравословна диета е достатъчна.


Сексът може да причини инфаркт при мъжете

Погрешно? Сравнително. Книгите и филмите доста преувеличават, като създават образа на мъже, драматично хващащи се за сърцето в сюблимния момент.
Фактите? Проучванията показват, че шансът за средностатистическият 50-годишен непушач да получи сърдечен удар във всеки един момент е 1 на милион. Сексът увеличава този шанс до 2 на милион, което все пак е пренебрежително малко.
Сродни митове? Сексът е вид упражнение. Всъщност той може да се сравнява само с изкачването на две стълбища едно след друго.


Високото кръвно причинява главоболие

Погрешно? Много. Изключително високо кръвно налягане би могло да причини главоболие, но много рядко.
Фактите? Високото кръвно обикновено няма никакви симптоми. То не е болест, а рисков фактор, който се лекува с цел да се намали вероятността за бъдещ сърдечен удар.
Сродни митове? Високото кръвно може да причини виене на свят. Замаяността всъщност е страничен ефект от лечението.


Противогрипните ваксини причиняват грип

Погрешно? Напълно. Може да причини болки в ръката или най-много леко повишаване на телесната температура.
Фактите? Ваксината не съдържа живи микроби, затова не може да предизвика грип. Но тъй като се прави през есента, когато е пикът на периода на хрема, много пациенти прихващат вируси около времето на имунизацията. Така те погрешно го интерпретират като грип и го свързват с ваксината.
Сродни митове? Ако сте здрави, нямате нужда от ваксина. Всъщност тя се препоръчва на всички над 65-годишна възраст, дори да са здрави.


Диетите намаляват холестерола

Погрешно? Сравнително. Лекарите рядко препоръчват диета само ако нивото ви на холестерол е високо.
Фактите? Здравословната диета е добра идея. Но в случай, че искате да понижите холестерола си, ще останете разочаровани, защото при проучванията най-голямото постигнато понижение е 10%. По-голямата част от холестерола се произвежда от черния дроб, а храната допринася съвсем малко. Холестеролът се лекува със статин.
Сродни митове? Високият холестерол е причина за тревога. Той е просто рисков фактор като високото кръвно налягане.


Главоболието само по себе си е признак за мозъчен тумор

Погрешно? Напълно.
Фактите? Статистиката може да облекчи главоболието ви. Личният ви лекар все пак среща този симптом ежедневно, но само няколко пъти в цялата си кариера се натъква на мозъчен тумор. Главоболието обаче може да предизвика други симптоми – пристъпи, промяна в характера или неуравновесеност.
Сродни митове? Скенерът е добра идея. Шансът да се окаже незначителна, но притеснителна аномалия са значителни.


Антибиотиците не трябва да се смесват с алкохол

Погрешно? Напълно, освен в случай, че антибиотикът е метронидазол.
Фактите? Всяко взаимодействие на алкохол с практически всички антибиотици е несъществуващо или нищожно малко. Метронидазолът е изключение – когато се смеси дори с малки количества алкохол, той причинява повръщане.
Сродни митове? Трябва задължително да завършиш серията антибиотици. Обикновено няма почти никакво значение.


Умората ви може да е предизвикана от анемия

Погрешно? Сравнително.
Фактите? Умората е често срещана и при отсъствие на други симптоми обикновено е причинена от въпроси, свързани със стила на живот като стрес и обездвижване. При жените е често срещана лека форма на анемия, свързана с дефицит на желязо. Този симптом е повод за изследвания на кръвта, при които често се открива анемия, но погрешно се приема за причина за нея.
Сродни митове? Умората може да се премахне с витамини. Дори ако фармацевтът ви казва друго.

Източник: bgvesti.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини