Петимата от РМС*

Пет нови министри ще одобри Народното събрание в четвъртък.
Защо?

Ще бъде много интересно да чуем отговорите на премиера Станишев точно на този въпрос.

Не изпитвам никакви съмнения в европейския опит на Меглена Плугчиева, нито в административно-управленските възможности на Евгений Желев. Михаил Миков е възможно най-силното политическо назначение на БСП. Професор Евгени Цветанов сигурно разбира много от аграрни науки, а Николай Цонев познава от първа ръка имотните, хранителните и социалните проблеми на армията.

Защо, обаче, тези петимата ще стават министри?

1. Проблемът на еврофондовете няма да се реши с централизация на отговорността у един човек. Там решението е точно в обратната посока - има нужда от укрепване и развитие на капацитета на отделните звена в отделните министерства и агенции, отговорни за седемте оперативни програми и за земеделските фондове. Тези ведомства си имат титулярни ръководители, има и министър по европейските въпроси, има и министър на финансите, който държи парите. Какво точно ще прави Меглена Плугчиева, освен да ходи в Брюксел и да очарова комисарите?

2. Проблемът на вътрешните работи е в ниския професионализъм на ръководния състав на министерството и на скритите връзки на този състав с престъпния свят. Нали точно за това бяха скандалите?! За да се променят радикално нещата там е нужно начело да застане човек, който знае точно кой кой е и в службите, и в престъпните групировки, за да разчисти авгиевите обори. Михаил Миков е депутат трети мандат, преди това надзорник в Агенцията за приватизация, преподавател в Софийския университет. Какво точно ще свърши той в МВР по-малко от година, освен евентуално да разбере за какво става дума там?

3. Проблемът на земеделието е тромавата и неадекватна администрация, която освен това е непрекъснато подозирана в корупция. На това министерство му трябва силен управленец, който да въведе ред, прозрачност и бързина в действията. Вместо това земеделието получава министър учен, който ще може със сигурност да разбира експертните становища на подчинените си, с което е много малко вероятно да се подобри организацията на движението на паричните потоци.

4. Проблемите на здравеопазването са безброй. Основният, разбира се, е че досегашното ръководство на министерството не знаеше как да решава тези проблеми. Евгений Желев очевидно е дялан камък. Лекар, два мандата кмет, прясно назначен шеф на българите в чужбина, може да се справя с управлението на всякакъв вид администрация. На здравеопазването, обаче, в този момент му е нужна визия, смелост и убедителност. Не сме чули до този момент д-р Желев да е споделял публично своите идеи за здравната реформа.

5. Проблемите на отбраната са всякакви. Сигурно и имотно-социалните не са за пренебрегване. Има много имоти за продаване преди края на мандата, има много уволнени военни, на които да им се намери социална реализация. Но големият проблем на българската армия е модернизацията и превъоръжаването и, достойното членство в НАТО и развитието на съвременни системи за сигурността на България, нещо в което е точно големият провал на досегашното ръководство.

Ясно е, че премиерът Станишев ще има проблеми да обясни защо точно тези петимата ще заемат тези постове. А може и да се опита да бъде откровен и честен по въпроса. Тези петимата, като петимата от РМС някога, са необходимите жертви, за да се завърши героично един цял мандат. Най-после!

*Петимата от РМС (обяснение за младия читател) - това са петима членове на младежката организация на комунистическата партия преди 9.9.1944, загинали по време на антифашистката съпротива и въздигнати в легенда по времето на социализма.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини