Френската прокуратура иска два месеца затвор за Бардо

Френската прокуратура поиска бившата актриса Брижит Бардо да бъде наказана с два месеца затвор условно и 15 000 евро глоба за подбуждане към омраза към френските мюсюлмани, предаде Франс прес.

През декември 2006 г. звездата на френското кино изпрати писмо на Никола Саркози, който по онова време беше вътрешен министър. В него тя иска животните, които мюсюлманите убиват за празника си Айд ел Кебир, да бъдат зашеметявани преди да бъдат умъртвени.

Писмото е било публикувано в списание "Инфо-журнал", което се раздава на симпатизантите на фондацията Брижит Бардо. "Писна ни да бъдем водени за носа от цялата тази общност, която ни унищожава, унищожава страната ни като ни налага поведението си", е едно от изреченията в това писмо.

Тези изказвания предизвикаха възмущението на различни асоциации за борба с расизма. На последното гледане на делото 73-годишната Брижит Бардо не присъстваше поради здравословни проблеми - тя страда от артроза на тазобедрената става.

Бившата актриса изпрати писмо до съда, в което изразява огорчение от "тормоза на тези асоциации". "Няма да замлъкна преди да започне да се прилага зашеметяване на животните, които се колят ритуално", пише тя. Съдът ще оповести решението си на 3 юни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини