Ден на конституцията

16 април e деня на Конституцията.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински, националният омбудсман Гиньо Ганев и народният представител Андрей Пантев ще участват в разговор на тема "Учредителната власт и представителната демокрация".

Дискусията ще бъде в зала "Запад" на парламента.

Срещата се организира по повод 129-годишнината на Търновската конституция и предстоящото отбелязване на 130-годишнината от Учредителното събрание.

Конституцията на България е върховният и основен закон на България. Действащата в момента в България конституция е от 1991 г. Според нея единствено Велико народно събрание може да приема нова конституция. Действащата обаче може да бъде променяна и от обикновено народно събрание с мнозинство от три четвърти от всички народни представители. Всички закони, актове и укази на Народното събрание, президента и министерсия съвет трябва да отговарят на конституцията. За съответствието на законите и указите се произнася Конституционния съд на България при отправено питане до него.

След Търновската конституция, България имаше Димитровска (1947-1971) и Живковска(1971-1991). Действащата е търпяла промени през 2003,2005 и 2006.

В съответствие с новите времена, може да бъде намерено в интернет и представяне на конситуцията ни за тийнейджъри на http://www.parliament.bg/dete/teens.php

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини