Призрак тормози лондончани

Призрак на полуизпечен полузамразен петел тормози жителите на Лондон. Странното явление се появило през втората седмица на април. Според очевидци той се появява в студени дни около малко езеро в Хайгейт - район в Северен Лондон.

В основата на този феномен лежи истински исторически факт. В началото на април 1626 г. в Лондон навалял сняг. Преминавайки през Хайгейт, прочутият английски политически деец и писател Франсис Бейкън започнал да се любува на снежния пейзаж.

Изведнъж той се замислил за физическите свойства на снега и по-специално способността му да консервира месо. Бейкън спрял каретата и изпратил слугата в близкия магазин, за да купи кокошка. Слугата донесъл изкормен петел. Бейкън бил толкова обзет от научното си предположение, че взел петела, слязъл от каретата и отишъл при езерото.

Там започнал да пълни петела със сняг и лед. Със сняг напълни и една торба, в която сложил петела. Връщайки се в каретата обаче Бейкън се почувствал толкова зле, че не могъл да стигне до дома си в центъра на Лондон.

Два дни по-късно той починал от остро белодробно възпаление и тежка простуда. Преди да почине, той наредил да бъде опечен петелът, който му донесъл болестта.

След известно време жителите на Хайгейт с удивление открити, че около въпросното езеро в студени вечери се появява загадъчен петел. Той има странен вид - едната му половина е печена, а другата - синя от студ.
Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини