Следващият Петков да не се прави на ударен

Еврокомисарят Меглена Кунева заяви, че се надява следващият министър на вътрешните работи да не се направи на изненадан от ситуацията, която ще завари, с оправданието, че ще му трябва много време да се справи.

Кунева посъветва да се прескочи тази фаза с изненадата и внимателно да се прочетат докладите на европейските експерти, където са показани точно нещата, които не вървят. Да се върнем в десетките партньорски проекти, където е работено с българските експерти и е показан начинът, по който могат да се преодолеят слабите места и започне веднага да се работи без политичекси чадър, призова още Меглена Кунева пред БНР, цитирана от БГНЕС.

Лидерът на Групата на либералите и демократите в Европейския парламент Греъм Уотсън одобри оставката на Румен Петков и приемането й от премиера Сергей Станишев. Уотсън заяви пред bTV, че българското общество и Европейския съюз са очаквали по-голям напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност, отколкото министър Петков е можел да осигури. Неговата оставка идва като отговор на топящата се вяра в способността му да наложи необходимите реформи навреме, отбеляза евродепутатът.

Уотсън изтъкна, че през следващите месеци всички погледи ще бъдат насочени към приемника на Петков, който ще трябва да направи летящ старт. Уотсън подчерта, че новият вътрешен министър трябва да бъде назначен бързо, за да не се губи време при преодоляването на критиките, отправени от Европейската комисия в последния й доклад.
междувременно от Европейската комисия отхвърлиха твърденията, че оставката на вътрешния министър Румен Петков е резултат от натиск от тяхна страна. Говорителят на Комисията Марк Грей каза пред БНР, че ЕК не е упражнявала натиск върху българското правителство за отстраняването на който и да е министър. Той добави, че това са въпроси, които се решават от българските власти.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини