Майката на Леонардо да Винчи била робиня

Майката на гения Леонардо да Винчи била робиня, идваща от Близкия Изток и той имал 21 родни и доведени братя и сестри.

Като възрастни те били в непрекъснати битки помежду си по въпроси, свързани с наследството. Това са тезите на двата тома с изследвания за художника, представени във Флоренция.

Техни координатори са Аниезе Сабато и Алесандро Вецози, директор на Идеалния музей „Леонардо да Винчи". Книгите са озаглавени „Майката на Леонардо - робиня?" и „За родословното дърво на Леонардо".

В първото изследване се поддържа тезата, че през XV век флорентинският банкер, но също така и лихвар Ванни ди Николо оставил къщата си в квартала Санта Кроче на съпругата си Аньола, която можела да я ползва до смъртта си.

След това къщата трябвало да отиде в ръцете на нотариуса Сер Пиеро да Винчи, който бил изпълнител на завещанието му. Междувременно обаче завещанието оставило на Сер Пиеро и робинята на Сер Ванни - Катерина.

Именно от нея и Сер Пиеро се родил Леонардо.

Въпреки че да се говори за робини през XV век било почти като ерес, имало многобройни знатни и богати семейства във Флоренция, които си купували жени в Източна Европа или Близкия Изток.

След това на жените били давани други имена, така че много често те се казвали Мария, Марта и Катерина, твърди Алесандро Вецози.

Според него майката на Леонардо много вероятно е била от арабски произход и е идвала от Близкия Изток.

Книгите се опитват да хвърлят светлина и върху живота на четирите съпруги на Сер Пиеро ди Антонио, или мащехите на Леонардо, за законните и извънбрачните деца на Сер Пиеро, или за рождените и доведени братя и сестри на Леонардо, както и за чичо му Франческо ди Антонио, който е изиграл важна роля в живота му.

На базата на стотици непубликувани досега документи от Държавния архив и от Националната библиотека на Флоренция, както и от Архиепископския архив на града изследователката Елизабета Уливи е успяла да достигне до родословното дърво на Леонардо.

Тя е достигнала и до информация за четирите брака на Сер Пиеро с Албиера Амадори, Франческа Ланфредини, Маргерита Джули и Лукреция Кортиджани.

Отделна глава в проучванията е посветена и на доведените братя и сестри на гения. Уливи е успяла да открие дори рождените им дни и датите на смъртта им. Досега по-голямата част от тях бяха непознати.

Източник: prontosofia.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини