Плешивостта не е свързана с риск от инфаркт

Данните от изследване, обхванало над 5000 мъже на възраст между 52 и 75 години, поставят под съмнение резултатите от предишни проучвания, според които плешивостта може да е признак за повишен риск от инфаркт, предаде Ройтерс.

Специалистите от университета на Аризона установили, че няма голяма разлика в риска от сърдечен удар за мъжете с коса и връстниците им, страдащи от оплешивяване, независимо дали е при слепоочията или на темето.



Оказало се също, че няма връзка между загубата на коса и уплътняването на каротидните артерии - главните източници на кръв към мозъка. Удебеляването на тези артерии е предупредителен сигнал за атеросклероза.

Според някои изследователи плешивостта при мъжете е свързана с повишените нива на хормона андроген. За него се смята, че играе роля в развитието на коронарна атеросклероза или "втвърдяване на артериите" в сърцето.


Данните от предишно проучване сочат, че загубата на коса на темето е свързана с повишен риск от инфаркт. "Резултатите от настоящето изследване обаче показват, че оплешивяването при мъжете не трябва да се възприема като рисков фактор за сърдечен удар или атеросклероза", обясняват специалистите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини