Гени на ръста могат да лекуват рак

Британски учени твърдят, че ново изследване на генетичния код, свързан с ръста, може да подобри лечението при рак и артрит, съобщи в. "Гардиън", като цитира публикация в сп. "Нейчър джинетикс".

Генетичните варианти, които отговарят за разлики от 6 см в ръста, дават информация за това как тялото обикновено се развива. За разлика от пълнотата, която се дължи на генетични фактори и фактори на околната среда в съотношение почти 50% на 50%, 90% от нормалните различия в човешкия ръст вероятно се обуславят от гените.

Миналата година учени откриха първия генен вариант, който влияе на ръста, но само с 0,5 см. В най-новото изследване учени са анализирали ДНК от 30 000 души в Европа и са открили 20 зони в генома, които влияят върху ръста на даден човек. Ако човек има всички или повечето от тези зони, той може да е с 6 см по-висок от останалите хора.


Резултатите от изследването означават, че сега учените познават няколко десетки гена и генетични сектори, които влияят върху ръста. Ръководител на изследването е Тим Фрейлинг от медицинския институт "Пининсюла" в Ексетър (Великобритания).


Като изследват кои гени влияят на нормалния растеж, специалистите ще разберат процесите, които водят до анормален растеж и до появата и развитието на ракови тумори. Голям интерес представлява и ген, който е свързан с остеоартрита, казва Фрейлинг

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини