Австралийци създадоха робот, който поглъща къщи

Австралийската компания Andrew Maynard Architects, оглавена от Андрю Мейнард, е разработила проект на супермашината CV08 - на първия в света робот, който "поглъща" сгради и дори цели предградия, съобщи руският научен сайт Membrana.ru.


Мейнард и неговите колеги са крайно обезпокоени от унищожаването на природата и от разрастването на предградията в Австралия. Според архитекта бъдещето на тези територии е много мрачно. Сега благодарение на увеличения брой на автомобилите много хора се изнасят от градовете в предградията.

Процесът на урбанизация обаче не може да бъде спрян, твърди Мейнард. Още повече, че в градовете живее половината от населението на планетата. Когато нефтът бъде изчерпан, повечето австралийци ще се преместят отново в свръхвисоките здания.


Роботът CV08 е призван да унищожи изоставените предградия. Двата му предни крака служат именно за разрушаване на къщите. Те поемат в себе си отломките и ги пресуват, а компактните блокове боклук поставят в малки ракети, които роботът изстрелва по балистична траектория към завод за преработката им. Пусковите установки са монтирани в задната част на главата.


Средните крака и един от задните изпълняват ролята на възстановители на природата. С тяхна помощ се почиства теренът и се садят растения, дори се пускат животни. Последният, шести крак на робота "всмуква" австралийците, които са се оказали прекалено бавни и лениви, за да напуснат бързо предградието.


"Полемичният", както го наричат, проект ще бъде представен днес на конференцията Critical Visions 2008, която бе открита в Сидни и е под егидата на австралийския Кралски институт по архитектура.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини