Мария Стюарт била развратница и лъжкиня

Резултатите от нов медицински анализ показват, че шотландската кралица Мария Стюарт, братовчедка на Елизабет Първа, е била прелюбодейка и лъжкиня, която заговорничела за убийството на съпруга си, за да се омъжи за любовника си, съобщи в. "Таймс".

Изследването на Лесли Смит се базира на записки на съветника на Мария Стюарт Клод Но. Той пише, че на 24 юли 1567 г. тя е направила спонтанен аборт в замъка Лох Леван, като е носела близнаци. Друга информация за инцидента няма.

През май 1567 г., само 12 седмици след убийството на нейния втори съпруг лорд Дарнли, Мария Стюарт се омъжва за Джеймс Хепбърн, граф на Ботуел, за когото други източници твърдят, че през април я нападнал и изнасилил.

Тя самата настоявала, че е забременяла след сватбата, но според съвременни лекари това е невъзможно. Ако при аборта бременността е била в седмата седмица, фактът че кралицата е носела близнаци, е можел да бъде установен само със съвременни микроскопи.

Дори ако тя е забременяла по време на т.нар изнасилване, близнаците са щели да бъдат само на 12 седмици и при аборта разпознаването им е щяло да бъде трудно.

По-вероятно е Мария Стюарт да е имала връзка с Ботуел, да е забременяла и да е използвала историята за отвличането, за да оправдае бременността си и прибързаната сватба.

Лесли Смит споделя убеждението на някои историци, че кралицата и Ботуел са участвали в подготовката на убийството на Лорд Дарнли, който бил пияница и скандалджия.

Той е намерен удушен през февруари 1567 г. Ако той е бил бащата на бебетата, помятането би трябвало да е поне в петия месец на бременността. Прикриването й тогава би било доста трудно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини