Физици разобличават Холивуд

Група физици са се заловили да докажат, че най- зашеметяващите холивудски филмови сцени противоречат на научните закони и са недостоверни.


Под прицелът им най-напред попада "Мисията невъзможна 2". В невероятната сцената, в която Том Круз лети срещу лошия Дъгрей Скот, моторите им се прескачат и героите преживяват този сблъсък без драскотина.
Вземайки предвид скоростта, теглото на двамата актьори, времето за сблъсък, площта на катастрофата, физиците пресмятат, че налягането върху телата на Круз и Скот трябва да е в порядъка на 350,000 Нютона на кв. метър. В реални условия при подобен сблъсък шансовете да оцелее някой са 50:50 и то с невероятни травми...но на кино всичко е възможно.


Следващият филм подложен на разискване е "Чарли и шоколадовата фабрика". Отново чрез сложни изчисления и използвайки принципа на Архимед, физиците доказват невъзможността на сцената, в която Чарли и дядо му отпиват от питието на Уонка и веднага политат във въздуха.


Вторият закон на Нютон (F=ma) пък опровергава сцената от "Батман", в която Ким Бейсинджър е спасена благодарение на магнитната кука и двамата с Батман се приземяват изключително безболезнено и плавно на земята. img1

Сложни задачи решават учените, за да докажат, че касадите от "Трите хикса", "Скорост" са невъзможни, както е невъзможно и замръзването в "Денят след утрешният ден" и звукът в Космоса.
Неправдоподобни са и "2001 : Одисея в Космоса", "Армегедон" и "Обществен враг".


На който му се занимава с формули и изчисления може да получи повече информация на сайта http://www.msnbc.msn.com/


А аз лично смятам да продължа да се наслаждавам на екшън сцените и специалните ефекти, без да се замислям дали противоречат на физиката или не.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини