Лицето издава отношението към любовта

Хората са способни да преценят нечие отношение към любовта само с един поглед към лицето му, като мъжете и жените обикновено търсят противоположни неща, съобщи Би Би Си, позовавайки се на британски психолози.

Мъжете предпочитат жени, за които си мислят, че търсят неангажиращи сексуални контакти, докато жените търсят у мъжа склонност към по-дълга връзка.


Голямата челюст и малките очи у мъжа се приемат от жените за признак за неангажираност, твърдят психолози от университетите на Абърдийн, Дърам и Сейнт Андрюс.

Изследването е обхванало 700 младежи. Доброволците са разглеждали снимки и са посочвали кои лица са по-склонни към кратка и кои - към продължителна връзка.


След това отговорите били сравнени с данните от анкети на заснетите. В повечето случаи преценките били правилни.

Резултатите показват, че хората разчитат едва доловими сигнали по лицето, за да се ориентират дали това е подходящият за тях партньор. Мъжете смятат за по-привлекателни дамите с по-повърхностно отношение към любовта.


Представителите на силния пол с по-груби черти - четвъртити челюсти, по-широк нос, малки очи, са по-склонни към временни връзки. Повечето жени обаче не харесват мъжете, които им се струват склонни към промискуитет, нито за кратки нито за продължителни връзки.

"Изследването показва, че можем да правим инстинктивни преценки в любовта. Имаме подсъзнателни ориентири - невинаги правилни, но основателни", каза д-р Линда Бутройд от университета на Дърам.


Резултатите показват също, че макар и хората да могат доста правилно да преценяват сексуалната стратегия на другите само с един поглед, те не винаги са сигурни в преценката си, защото признаците обикновено са едва доловими. Предпочитанията към определен тип лице обаче са много силни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини