Загадъчните Т-лъчи казват много от разстояние

Нов начин за следене от дистанция на кръвното налягане, пулса и потенето може да се използва за диагностициране на заболявания, за оценяване на спортни постижения, както и за подлагане на тест за лъжа без знанието или съгласието на заинтересуваното лице, съобщи "Дискавъри".

Физиците Аарон Агранат и Юри Фелдман от Еврейския университет в Ерусалим са разработили комерсиален вариант на уред, който използва вълни в субтерахерцовия диапазон и теоретично може да помогне от разстояние да се следят пациенти, да се поставят диагнози и да се открива лъжа.

Ключът към действието на уреда е спираловидната форма на човешките потни канали - тънките тръбички, които свързват потните жлези с повърхността на кожата.

Спираловидна е и формата на някои антени, пишат двамата учени в сп. "Физикъл ривю летърс" (Physical Review Letters). Дължината на вълната на човешките потни жлези е в субтерахерцовия диапазон, или в диапазона на суб T-лъчите.

Напоследък Т-лъчите имат разнообразни приложения - от откриване на скрити произведения на изкуството до откриване на скрити оръжия.

За разлика от рентгеновите лъчи Т-лъчите са безвредни. Като създават устройство, което произвежда и улавя суб Т-лъчи, учените казват, че могат да гледат какви дължини на вълната взаимодействат с милионите мини "антени" в човешката кожа.

Потенето не произвежда Т-лъчи, но образуването на пот променя дължината на вълната, която се отразява от "антената" на потния канал. Като измерват тези дължини на вълната, учените могат да изчисляват колко обилно и точно къде се поти един човек.

Когато човек лъже, лъжата отключва различни физиологични реакции: ускорява се пулсът, повишава се кръвното налягане и се увеличава потенето. Обикновеният детектор на лъжата измерва тези реакции, но трябва да е физически свързан с човека.

Откриването на лъжа от разстояние ще се натъкне на трудности от различен характер, една от които е получаването на фалшив положителен резултат, ако изследваното лице има някаква друга тревога. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини