Финландец счупи ухото на статуя от Великденския остров

Финландец вандалин беше осъден от чилийски съд да плати глоба 17 000 долара, защото на 25 март повреди една от монолитните човешки фигури на Великденския остров, известен още с имената остров Пасха или Рапануи, предадоха информационните агенции.


На Марко Кюлю му е забранено да посещава острова в продължение на 3 години.

26-годишният турист заяви в съда в своя защита, че толкова се възхитил на монолитните човешки фигури, издигащи се на острова, известни с името моаи, че решил да си вземе спомен от тях и затова счупил дясното ухо на една 4-метрова статуя.

Имал намерение да си го отнесе у дома в родината си. Точно, когато извършвал престъпния акт, той обаче бил забелязан от местна жителка и бил заловен от полицията.

Нахалникът откъртил част от ухото с голи ръце. То паднало на земята и се натрошило на парчета с дължина 20-30 см., а той взел поне едно от тях, разказал шефът на полицията Християн Гонзалес.

За подобно вандалство е възможна присъда до 7 години затвор.

"За щастие такива неща не се случват всеки ден, но се случват. Почти невъзможно е да пазим всички обекти с археологическа стойност, тъй като те са разпръснати из целия остров", каза говорителка на местните власти.

На остров Пасха има над 550 моаи, изваяни от вулканични камъни. Местните жители смятат, че очите на тези статуи, от бели корали и обсидиан, притежават способността да преобразяват хората.

Великденският остров е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и беше кандидат за обявените неотдавна нови седем чудеса на света.

Моаите са с възраст между 400 и 1000 години, достигат височина от един до 20 метра.

На острова живеят 3800 души. Понякога името му се употребява в множествено число заради два коралови рифа, които се намират наблизо. Разположен е в южната част на Тихия океан, на 3700 км западно от Чили и е чилийска територия.

Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини