Климатичните промени са фактор за смъртността

Световната здравна организация (СЗО), която вчера чества 60-годишнината си, реши да се заеме с предизвикателството, свързано с глобалното затопляне, чиито последствия върху човешкото здраве вече се чувстват, съобщи Франс прес.

На 7 април 1948 г. уставът на СЗО, одобрен две години по-рано от ООН, влиза в сила. Навремето младата организация трябваше да се пребори с инфекциозните болести, които върлуваха на планетата след края на Втората световна война.


60 години по-късно мисията на организацията, в която членуват 193 държави, вече обхваща тютюнопушенето и пътните инциденти. СЗО пое и предизвикателствата, свързани със СПИН, ТОРС и птичия грип.

Климатичните промени обаче тревожат най-много генералния директор на СЗО, г-жа Маргарет Чан, която ги превърна в тема на Международния ден на здравето - 7 април, с надеждата да привлече общественото внимание.


Затоплянето на планетата допринася за 150 000 смъртни случая и 5 милиона заболявания годишно, предупреди СЗО през 2005 г.

Покачването на живачния стълб причинява смърт и предизвиква бедствия, като наводнения, тайфуни, циклони, суша. Тези феномени повличат след себе си влошаване на качеството на водата и улесняват появата на диария.


Освен това увеличаването на валежите и покачването на температурите имат своето въздействие върху разпространението на тропически болести като денге и малария. Климатичните промени са един от факторите, свързани с увеличаването на тези заболявания.

Най-малко 150 000 допълнителни смъртни случая годишно се дължат на малария, диария, недохранване и наводнения.

Повечето от тези смъртни случаи са в Азия. Маларийни комари сега са откривани в райони, където преди не е имало малария, заяви директорът на Бюрото на СЗО за Тихоокеанския регион Шигеру Оми, цитиран от Ройтерс.


"Колкото до болестта денге, има много други фактори, свързани с разпространението на комарите. Климатичните промени със сигурност играят подобна роля", допълни той.


Маларията убива най-малко 100 000 души годишно. СЗО смята, че всяка година вероятно има около 50 милиона случая на инфекции с денге по света, като при половин милион от тези случаи е нужна хоспитализация.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини