Жените не могат да си позволят да бъдат разгневени

Жените не могат да си позволят да бъдат разгневени, независимо дали участват в надпреварата за президентския пост или кандидатстват за работа като продавачки, заявиха американски психолози, цитирани от ЮПИ.

Виктория Брескол от Йейлския университет и Ерик Улман от Северозападния университет са установили, че хората приемат и ценят по достойнство гневни мъже, но смятат, че жените, които не са успели да запазят самообладание, са по-малко компетентни.

Изследователите заключили, че разгневените жени губят статуса си, независимо дали са прави или не.

Видео материали с актьори, които изпълняват роли на мъже и жени, кандидатстващи за работа, били показани на участниците - мъже и жени, в изследването.

Участниците трябвало да преценят отговорността на кандидатите, компетентността им, дали те трябва да заемат работното място и каква трябва да бъде заплатата им.

И мъжете, и жените били съгласни с едно - гневните мъже заслужават по-висок статус, по-голяма заплата и се очаква да постигнат по-големи успехи на работното място в сравнение с ядосаните жени.

Когато актьорите показали униние, преценката за жените кандидатки станала сходна с тази за мъжете, що се отнася до статуса и компетентността, но не и по отношение на заплатата.

Резултатите от изследването са публикувани в Psychological Science. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини