Откриха планетна система, подобна на Слънчевата

Астрономи откриха планетна система, орбитираща около отдалечена звезда, която напомня Слънцето, съобщи Би Би Си.

Открити са две планети, които са подобни на Юпитер и Сатурн и орбитират около звезда, която е наполовина по-малка от Слънцето.

Според изследователя Мартин Доминик от университета Сейнт Андрюс във Великобритания откритието подсказва, че системи като Слънчевата вероятно са по-често срещани, отколкото се смяташе досега.

Той увери, че астронавтите са на път да открият много от тях. Изследователят от университета Сейнт Андрюс заяви, че тази планетна система и други като нея е възможно да включват земен тип планети. Въпрос на време е подобни светове да бъдат открити.

"Открихме система с две планети, които изпълняват ролите на Юпитер и Сатурн в Слънчевата система", поясни той.

Тези планети имат сходно съотношение на масите като това между Юпитер и Сатурн, както и подобни на техните орбитални радиуси и орбитални периоди. Изглежда, че тази система е била образувана по същия начин, както Слънчевата.

"Ако това е така, Слънчевата система не е единствената във Вселената. Трябва да има и други подобни системи, които включват планети като Земята", допълни Мартин Доминик.

Той представи резултатите от изследването си на среща на Кралското астрономическо дружество в Белфаст.

Новооткритата планетна система, която орбитира около звездата OGLE-2006-BLG-109L, е по-компактна от Слънчевата и е на разстояние около 5 светлинни години.

Досега са открити близо 300 извънслънчеви планети, но астрономите не успяваха да открият планетни системи, напомнящи Слънчевата.

"Едва 10 на сто от откритите досега системи включват повече от една планета", отбеляза изследователят.

Технологиите, използвани за откриване на екзопланети, имат за цел да бъдат идентифицирани газови гиганти, които орбитират близо до своите звезди.

Двете планети около звездата OGLE-2006-BLG-109L са открити с помощта на технология, известна като гравитационна микролеща.

Тя позволява светлината от далечни планети да бъде изкривена и увеличена чрез гравитацията на обект на по-преден план, в случая чрез гравитацията на друга звезда. БТА


Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини