Селяни са открили Венера Милоска

Един от най-прочутите еталони за женска красота, скулптурата Венера Милоска, е открит на 8 април 1820 г. Гръцки селяни намират случайно статуята, скрита в ниша на остров Милос.

Френски офицер пръв вижда находката и убеждава консула в Константинопол да купи статуята за Френския музей. Венера Милоска е изработена от пароски мрамор, а на ръста й би завидял даже и баскетболист от NBA - тя е висока 203 см, пише вестник "Монитор".


По всеобщо мнение скулптурата изобразява древногръцката богиня на любовта и красотата Афродита (на латински Венера). Според историците тя е изработена около 130 - 90 г.пр.н.е. и се счита, че е творение на Александър от Антиохия.


В нишата, в която е открита статуята, са намерени и фрагменти от лява ръка, държаща ябълка, за които се смята че й принадлежат. Многобройните опити за реставрация на скулптурата в оригиналната й поза обаче остават безуспешни.


Евентуалното наличие на ябълка в композицията би могло да препраща към Парис, който отсъдил да подари златната ябълка на Афродита. Друго възможно обяснение е и това, че на старогръцки език "мелос" означава "ябълка". Днес шедьовърът на древногръцкото скулптурно изкуство е изложен в Лувъра.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини