Лудият фантаст

Какво е общото между "Блейд Рънър", "Зов за завръщане", "Писъци"(Screamers), "Специален доклад", "Заплащането"(Paycheck), "Next"...?Това е Филип К. Дик - роден 16 декември 1928, починал на 2 март 1982г.



Зад името на този автор, за съжаление не толкова познат у нас се крие американски фантаст с ограмен принос в жанра. Основоположник на течението "Нова вълна", което премества акцента от бластерите и космическите кораби върху човека и неговата психология. Неслучайно след смъртта му на негово име бива учредена престижна награда за фантастична литература, а произведенията му се филмират едно след друго. Създава 36 романа, от който у нас са преведени само : "Беглец по острието"(Do Androids Dream of Electric Sheep?),"Война на реалности" , "Човекът във високия замък", "Юбик" и "Бог на гнева" (в съавторство с Роджър Зелазни), "Трите стигми на Палмър Елдрич".



Ранните години на Дик са доста мъчителни и обременени от смъртта на близначката му. През 50-те години създава нечетими работнически романи, но откакто получава наградата "Хюго" за "Човекът във високия замък" през 1963 г., той става издаван, харесван и известен писател. В по-късните му години, лудостта все по-неотстъпно завладява умът му, докато умира само на 54 години.


В "Човекът във високия замък" Дик развива хипотезата какво би станало, ако Втората световна война бе спечелена от Германия и Япония, като умело свързва жанровете алтернативна история и научна фантастика.



"Трите стигми на Палмър Елдрич" ни пренася в едно не много далечно бъдеще, където климатът на Земята е станал толкова непоносимо горещ, че няколко минути престой на слънце означават сигурна смърт. Богаташите прекарват дните си в Антарктида, а за обикновените хора остава насладата от наркотик, който ги прехвърля в тела на кукли. Изследователят Палмър Елдрич, представя нов наркотик - Чю-Зет, който позволява на всеки да създаде своя собствена реалност и да живее в нея практически вечно. Започва неизбежната война за пазара и по всичко личи, че Елдрич има предимство.



През 1981 г. писателят издава книгата "Валис" (Vast Active Living Intelligence System) - една негова гностична представа за Бог. Повествованието се води на два гласа оставяйки впечатлението, че здравомислещият разказвач е под контрола на побъркан автор.



Филип Дик пише с лекота. В животът му има период от 2 години, в които е написал 11 романа. Може би на това се и дължи малко трудната им четивност. До смъртта си авторът продължава да бие тревогата, че битката между бленуващото за любов човечество и ненормалният култ към насилието продължава и че това съвсем не е картина от научно-фантастичен роман, а самата реалност.


Обичан от мнозина, неразбран от други, противоречива личност, както с творчеството си така и с живота си. Въпреки лудостта си или може би благодарение на нея, Дик предава в книгите си невероятните си идеи, виденията си за алтернативни на нашия светове, страхотните си хрумвания - една научна фантастика от класа. Д.А.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини