Mozilla вече работи над Firefox 4

Mozilla вече работи над новите функции за четвъртата версия на своя Интернет браузър Firefox. Това обяви Крис Биърд, вицепрезидент на Mozilla. Според него, сега компанията разработва две нови концепции за Firefox 4, които ще разширят възможностите на браузъра и ще добавят по-тясна интеграция със софтуера, съхраняван на твърдия диск на компютъра.

Една от функциите на Firefox 4 се нарича Prism. С нейна помощ потребителите могат да посещават уеб сайтове и да има достъп до някои части от тяхното съдържание без достъп до Интернет. Целта на разработчиците е създаването на технология, позволяваща да се разработват уеб приложения, които да се ползват не само през Интернет, но и в качеството на настолни. Ядрото на браузъра ще бъде отворено за странични разработчици.

Друга важна функция в четвъртата версия на Firefox ще e Weave. Тя позволява да се създават и съхраняват индивидуални настройки на браузъра за всеки потребител, а не за всеки компютър. С нейна помощ потребителят може да задава бързо свои настройки и препратки, независимо на кой компютър работи. Очаква се, че тази функция ще присъства и във финалната версия на Firefox 3, но Firefox 4 ще позволи да се получава достъп до профила и от други браузъри.

На 20 март Mozilla обяви, че финалната версия на Firefox 3 е готова, но тя ще бъде пусната официално към юни тази година. Firefox 3 използва по-малко компютърна памет, в сравнение с предишната версия и ще е по-безопасен.
Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини