Откриха златно колие на повече от 4000 години

Археолози са открили златно колие на повече от 4 000 години, което доказва, че ценният метал е бил използван като символ на социален статут много по-рано отколкото се смяташе досега, сочи изслeдване на университета в Аризона.

Колието е открито в развалините на гробищен комплекс в долината на езерото Титикака в южната част на Перу. То е най-древният артефакт от злато, открит до този момент в Америка. Той показва наличието на по-сложни социални отношения, които са довели до демонстриране на статута в този ранен етап , когато хората са водели номадски живот.

"Това беше една голяма изненада за нас", каза ръководителят на изследването Марк Алдендерфер. "Повечето от хората са склонни да считат, че единственият начин за създаване на такива предмети (дори и прости като този) е когато селищата на земеделци, водещи уседнал живот, произвеждат излишък, който се използва за дейности, повишаващи престижа", счита ученият.

Наличието обаче на такава златна огърлица в гроба на ловец, чието племе е живяло на едно място през по-голямата част, но не и през цялата година, показва колко бързо символите, свързани със статута, са започнали да играят роля при уседналите общества.

"Това не означава, че тези, което притежавали злато са били водачи, в смисъла на хора, които управляват другите. Става въпрос за хора, които имат по-висок социален статут и без съмнение по-голямо богатство, които действат активно, за да използват своя статут и престиж за поставяне на основите на едно лидерство", обясни Алдендерфер.

Откритото колие е направено от девет златни топчета, между които има 11 зелени камъка, а към централното златно топче има закрепен тюркоаз.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини