Тест открива загадъчни видове рак

Нов тест за анализ на генетичен материал може да помогне на специалистите да откриват някои видове рак, чиито произход не е ясен, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от изследване на израелски специалисти.

Учените от "Розета джиномикс" обясняват, че тестът, който все още не е усъвършенстван, използва микроРНК - тип генетичен материал, който регулира гените и е известно, че има връзка с раковите заболявания.

Специалистите са използвали микроРНК, за да идентифицират тумори, които са се разпространили в тялото от неизвестен източник.

Изследователите припомнят, че повечето видове рак се назовават според мястото, където са се развили първоначално - например рак на гърдата, на белите дробове или на дебелото черво. Дори ако тези злокачествени заболявания се разпространят в други органи, те продължават да се идентифицират според произхода им.

Има обаче група пациенти с метастази, при които дори с усъвършенствани техники не може да се открие първоначалният тумор, обясняват специалистите.

В САЩ между два и пет процента от диагнозите са на рак с неустановен произход. Откриването на първоначалния източник е ключово за лечението, тъй като днес се прилагат терапии, насочени към специфични ракови заболявания, които не действат при други.

Учените от "Розета джиномикс" съобщават, че са изследвали 400 проби от 22 вида туморни тъкани и метастази, и са успели да идентифицират първоначалния източник на заболяването в две трети от случаите. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини