Прилеп-робот, новият шпионин на САЩ

Американската армия е наградила Университета в Мичиган с $10 млн. долара за разработения от тях 15 сантиметров роботизиран шпионски мини самолет, разработен така че да прилича на прилеп.


Новият универсален шпионин има способности да събира информация освен чрез видео наблюдение, също така и чрез анализ на миризмите и звука.

Университетът ще използва щедрото дарение от военните за да основе своя лаборатория по микроелектроника и биометрика.

"Прилепът" има възможност да предава секретни данни чрез своите двуточково поставени камери, като така симулира стерео образ. Възможностите му включват и редица малки микрофони, които да улавят звук от статични и движещи се обекти от всички посоки. Това обаче не изчерпва неговата функционалност, новото при него са сензорите за измерване на количеството радиация или отровни газове. Слаботоков радар и изключително прецизна система за навигация ще помагат на "прилепа" да се ориентира за обратния път в нощта.

Енергията която се събира от алтернативни източници на енергия ще задвижва робота, а именно енергия от Слънцето, вибрации, вятър, както и простото му раздвижване нагоре-надолу ще зарежда литиевата батерия на шпионина. Той ще изпраща информация на войниците за ситуацията навътре във вражеска територия.

И това не е всичко той може да бъде използван и в в условия на градски бойни действия, като ще стой на пост и ще предава инфорамция.
Източник: istinsko.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини