Google купи рекламната компания Doubleclick

Google завърши сделката по закупуването на онлайн рекламната фирма Doubleclick, след като получи подкрепа от Европейската комисия. Стойността на сделката е $3,1 милиарда. Конкурентите на Google не са съгласни със сливането заради увеличаващото се влияние на Google в Интернет.

След изчерпателно проучване Брюксел заключи, че сливането на Google и Doubleclick няма да навреди на конкуренцията въпреки острите протести на някои компании. През декември 2007 г. сделката беше одобрена и от американските регулатори.

Онлайн рекламният пазар се разширява и Google, Yahoo и Microsoft се борят за надмощие. Google позволява на фирми да пригодят своите рекламни принципи на базата на думите или фразите, които хората използват, когато търсят в мрежата или съхранят информацията за Интернет потребителите.

Google се надява да подсили своето присъствие в сектора за онлайн реклама с покупката на Doubleclick. Сделката позволява на маркетинг фирми, рекламни агенции и собственици на уеб сайтове да се откриват един друг.

„Изразяваме задоволството си от приключването на процеса по придобиване на DoubleClick", заяви главният изпълнителен директор на Google Ерик Шмид. „Сега Google ще има възможност да предостави бързо на пазара иновационни технологии и инфраструктура, които чувствително ще увеличат ефективността й", каза още той.

Европейската комисия съобщи, че заключението от започнало през ноември 2007 г. разследване е, че сделката „едва ли ще има отрицателно влияние върху потребителите". Според Европейската комисия сделката между двете компании няма да окаже и отрицателно влияние на конкуренцията.

Някои от съперниците на Google обаче са на различно мнение от това на комисията. "Решението за DoubleClick ще предостави на Google неограничен достъп до потребителската информация и затвърдено положение в медийното пространство", каза Уейн Арнолд от Института на практикуващите в рекламата (Institute of Practitioners in Advertising - IPA).

"Като резултат, рекламодатели и агенции ще изискат гаранции, че тази нова сила на пазара няма да бъде използвана за сметката на потребителската тайна или контрола на нелоялната доминация на пазара", допълва Арнолд.

Microsoft опитва да отслаби влиянието на Google в Интернет, където неговият иновационен подход вероятно ще го направи доминиращ в редица приложения не само в онлайн рекламата. В усилията си да намали доминацията на Google, Microsoft предложи да купи Yahoo. Yahoo обаче отказа предложението.
Източник: bpost.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини