Готови сме за Шенген през 2011 година,48 часа престой за несофиянци

"Готови сме за Шенген през 2011 година", прогнозира "Монитор"

Страната ни ще има готовност да се присъедини към Шенген на 1 март 2011 година. Миналата седмица представители на външното ни министерство са посетили Румъния за уеднаквяване на позициите на двете страни. Това каза вчера зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев.

Все още обаче Европейската комисия не е уточнила точно кога ще изпрати свои експерти у нас, които да проверят докъде сме стигнали с подготовката за влизането ни в шенгенското пространство.
От 14 март в Москва за акредитирани туроператори работи пилотно и система за електронни визови заявления. Очаква се до няколко месеца тя да действа в Санкт Петербург и Киев, където се издават най-много визи за България. Туроператорите ще получават индивидуален код, за да влязат в сайта на Министерството на външните работи. Те имат право да изберат в коя консулска служба ще подадат документи и часа за среща с консула.

"48 часа престой за несофиянци", пише "Дума"

Всеки, който няма регистрация в София, да може да остане в него до 48 часа. Тази идея се обмисля от Столичната община, съобщи вчера кметът Бойко Борисов. Той каза, че такива са нормите на австрийското законодателство. 30 000-40 000 строители от други градове работят в столицата. Те не са регистрирани в общината и не плащат данъци, каза Борисов. Затова по думите му трябва да се въведе ограничителна мярка за престой в столицата. Ако това не може да стане с общинска наредба, мярката ще бъде предложена за обсъждане от правителството. Преди около година същата идея бе лансирана от главния архитект на столицата Петър Диков.

Първата стъпка, която кметът Борисов предприема срещу неплащането на данъци е проверка на това колко шофьори не са внесли налозите за колите си. Данните ще се дадат на столичното кметство от КАТ, стана ясно вчера.

"Как паркираш? Първо снимка, после 30 лв.", пита "24 часа"

С 21 служители на Столичния инспекторат, въоръжени с 21 дигитални фотоапарата, вчера кметството на София подгони неправилно паркиралите по градските тротоари автомобили.
"Безстопанствеността свърши. Целта на тази акция не е да изгоним напълно колите, а да ги научим да се съобразяват, че има и пешеходци и тротоарите са предназначени основно за тях", обясни зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов.
Затова глоби ще се налагат главно на шофьорите, които не са оставили записаните в закона 2 метра разстояние между колата си и стената на прилежащата сграда. Санкции ще отнасят обаче абсолютно всички, които са паркирали неправилно в зона на кръстовище.


Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини