Хирург оперира мозъци с акумулаторна бормашина

Прочут британски неврохирург извършва операции на мозъка в Украйна, използвайки обикновена акумулаторен винтоверт, който може да се купи от близката железария за не повече от 60 евро. Хенри Марш, старши консултант в болница в южен Лондон, пътува поне два пъти в годината до Киев, където безплатно прави често животоспасяващи операции за отстраняване на тумори, при това само под местна упойка. Но понеже украинците не могат да си позволят скъпата техника, а упойките не стигат за пълна анестезия, д-р Марш импровизира с подръчни средства.

Тази история, която телевизионният канал ВВС2 ще разкаже в документален филм (The English Surgeon ще бъде излъчен на 30 март), бе описана в неделното издание на лондонския в."Таймс".

С винтоверта на "Бош" (по-точно 9.6-волтовият модел Bosch PSR960) британецът отваря черепа на пациентите си, докато те са в пълно съзнание. Този метод на опериране не се използва във Великобритания от 50 години насам, но д-р Марш обяснява, че украинците издържат, защото "са яки хора". В един от случаите батерията свършила по средата на пробиването, но операцията все пак завършила успешно.

В лондонската клиника подобно пробиване се прави със струващ близо 50 хиляди евро медицински апарат, работещ със сгъстен въздух. Само бургията за еднократна употреба струва над 110 евро. В украинският случай тя се ползва 10 години.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини