Петролни монархии в надпревара за най-високата сграда в света

Петролните монархии в Персийския залив си съперничат в построяването на най-високата сграда в света, съобщи Франс прес.

Саудитска Арабия, на чиято територия се намира една четвърт от световните запаси на петрол, се включи в надпреварата с проект за строеж на кула, висока 1609 м, в Джеда, на брега на Червено море. Сградата ще е най-високата в Персийския залив.

Компанията Kingdom Holding със седалище в Рияд, която е под контрола на саудитския милиардер Ал Уалид ибн Талал, ще стои зад построяването на кулата. Макар че проектът е обгърнат в тайна, смята се, че саудитската фирма Omrania е била избрана за проектант, а американският гигант Bechtel ще ръководи построяването на "Mile High Tower" (Кула, висока една миля). Строежът на кулата може да струва 10 милиарда щатски долара.

Кувейт неотдавна разкри плановете си за построяване на кула, висока 1001 метра. Три структури с формата на остриета ще бъдат изградени близо до върха на сградата, за да може в тях да се помещават джамия, църква и синагога, като това ще е своеобразен символ на единството на трите религии. Тази кула ще е главната атракция в Града на коприната - проект на стойност 77 милиарда долара, вдъхновен от прословутия Път на коприната.

Кувейт иска да превърне Града на коприната в зона за свободна търговия, свързваща Европа с Азия. Предвижда се градът да бъде построен през 2030 г. в северната част на страната, близо до иракската граница, и в него да живеят 750 000 души.

В Дубай друга кула - Бурж Дубай, продължава да се издига все по-високо. През юли м.г. Бурж Дубай стана най-високата кула в света, като отне рекорда на "Тайпе 101" в Тайван. В момента височината на Бурж Дубай е над 600 метра. Когато строителните работи приключат, Бурж Дубай ще има над 160 етажа и ще е висока над 700 метра, поясниха от компанията Emaar Properties , която стои зад осъществяването на проекта.

Конкуренцията в Дубай обаче е сериозна, след като компанията Nakheel оповести, че иска да построи Ал Бурж (Кулата). Височината на тази сграда се пази в тайна, но се предполага, че тя ще е по-висока от Бурж Дубай. Nakheel се прочу с построяването на три изкуствени острова и архипелага "Свят" в морето край брега на Дубай. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини