Учени обориха Дарвин

Обонянието помага на хората да си служат с ръцете си, твърдят италиански учени, цитирани от АНСА. Екипът от университета в Падуа накарал доброволци да берат плодове, след като миришат различни плодови аромати. Сръчността в групата значително се подобрявала, когато ароматът съвпадал с този на плодовете, които трябвало да берат.

Изследването ни показва, че съществува пряка връзка между обонянието и моторните функции, като носът "информира" ръцете - твърди ръководителят на екипа Умберто Кастиело. Обонянието комуникира пряко с по-висшите контролни центрове, като тези, отговарящи за движението и взаимодействието с предмети.

Това оборва схващането за обонянието като вид инстинкт, който е извън механизмите на рационален контрол. То е много важно за ежедневието ни и въобще не е второстепенно, категоричен е Кастиело. Този извод противоречи на една от идеите на Дарвин.

Той твърди, че през милионите години еволюция, човешкото обоняние е намаляло до степен, в която на практика няма значение. Според него обонянието е по-маловажно в сравнение със слуха и зрението

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини