В Слънчевата система има девета планета

Японски изследователи са убедени, че в покрайнините на Слънчевата система има девета все още неизвестна планета, която един ще бъде открита, съобщи Франс прес. Изследователи от университета на Кобе са базирали заключенията си върху компютърни симулации.

Има голяма вероятност да съществува планета, за която не се знае нищо, близо до границите на Слънчевата система, заявяват изследователите в свое комюнике. Въпросната планета вероятно е с маса, която е 0,3-0,7 пъти по-голяма от тази на Земята. Ако се извършат широкомащабни изследвания, мистериозната планета ще бъде открита до максимум 10 години, допълват те. Изследването на екипа от Кобе е извършено под ръководството на японския учен Тадаши Мукай и американския Патрик Лукавка.

Резултатите от него ще бъдат публикувани в Astronomical Journal. Хипотезата за съществуването на тази планета идва, след като общността на учените през 2006 г. извади Плутон от списъка с планетите в Слънчевата система. Небесното тяло Плутон, открито през 1930 г. от американския астроном Клайд Томбо, получи статута планета-джудже, тъй като не отговаряше на по-строгата дефиниция, приета от Международния астрономически съюз. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини