Тълпа ли е, стадо ли е...

Британски учени твърдят, че в тълпата хората се държат като овце и сляпо следват един или двама души, които знаят къде отиват, съобщи в. "Дейли телеграф".

Специалисти от Университета в Лийдс са уверени, че резултатите от изследването им могат да намерят важни приложения главно в справянето със стихии и бедствия.

Екипът на проф. Йенс Краузе заедно с колеги от Оксфордския университет и от Университета в Бангор, Уелс, са провели серия от експерименти, в които на доброволците е било казано да се движат произволно из голяма зала, без да си говорят. На неколцина подставени лица след това са били дадени по-подробни инструкции.

Резултатите, публикувани в Animal Behaviour Journal, са показали, че само 5% "информирани личности" могат да определят посоката на група от най-малко 200 души. Останалите 95% несъзнателно тръгват подир тях.

"В повечето случаи участниците не осъзнават, че ги водят други", казва Краузе.

Изследване, проведено по-рано от д-р Симон Рийдър от Университета в Утрехт (Холандия), е показало, че повечето хора са готови да вървят подир водач, дори той да не знае къде отива.

Холандското изследване е показало и нещо, което е още по-изненадващо - когато ни се покаже по-кратък път, предпочитаме да вървим по по-дългия и казваме на другите хора също да вървят по дългия път.

Това откритие може да има смъртоносни последици при евакуация от сграда или кораб при пожар или друга авария, когато хората са склонни да следват познатия път за бягство, въпреки че е по-дълъг от друг, който им е непознат. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини