Откриха обещаващ метод за борба с вирусите

Учени от университета "Макгил", Канада, са открили обещаващ нов метод за борба срещу редица заболявания като грип, хепатит С, СПИН и Ебола чрез стимулирането на естествената защита на организма срещу вирусите, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в "Нейчър".

Изследователите, които са работили с мишки, се надяват, че постигнатите резултати ще доведат до създаването на нови антивирусни лекарства за хора. В рамките на изследването специалистите изключили два гена, които потискат производството на интерферон - протеин, който служи като първа отбранителна линия на клетките срещу вирусите.

Мишките започнали да произвеждат повече интерферон, в резултат на което за вирусите станало невъзможно да се възпроизвеждат. Учените не са наблюдавали никакви отрицателни последици за гризачите вследствие на повишеното производство на интерферон.

На този етап процесът за изключване на гените не може да се прилага върху хора. Постижението на канадските учени обаче може да се използва при разработването на лекарства, които да влияят върху въпросните два гена. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини