Родопско село става център на здравето, цери с вяра и лечебна вода от аязмото

Тази година на 21 май Момчиловци ще чества двоен празник. Освен Деня на Константин и Елена, местните ще отбележат и 180 годишния юбилей на единствения храм, носещ името на светците.

Д-р Тотко Найденов ще връчи на Момчиловци сертификат за център на българския здравно-духовен туризъм, подписан от 12 академици, професори, доценти и лекари, които дават гаранция, че селото е достойно да носи високото звание.

Празничните инициативи включват кръгла маса, на която представители на властта, лекарското съсловие, родни и чужди туроператорски фирми ще коментират възможностите за развитие на здравно-духовния туризъм и мястото на Момчиловци в него. Табела на входа на селото ще информира влизащите в населеното място, че е зона за физическо, емоционално и духовно здраве.

След като стана лидер в селския туризъм в зората на 90-те години на миналия век, от 7 години родопското село рекламира възможностите за здравословен начин на живот чрез киселото мляко „Момчиловци“, произвеждано от китайската компания „Брайт”. В новия бранд сега ще се включат и чистият въздух, бистрите извори, здравословната кухня и туристическите маршрути, както и запазените традиции. Искрената вяра на местното население и историите за десетки чудеса на водата от аязмото, както и 27-те параклиса край селото, ще бъдат в основата на рекламата за здравния и духовен туризъм.

На 21 май празничният ден започва с тържествена Света Литургия в църквата „Св. Св. Константин и Елена“ и благословена трапеза. За официалното откриване се очакват министърът на туризма Николина Ангелкова, народни представители, представители на руското посолство, областният управител Недялко Славов, ръководството на Община Смолян, партньори от Китай и побратименото на Момчиловци Авдира /Гърция/.

За гостите и почитателите на здравословното гурме ще се изяви кулинарният любимец Иван Звездев, който ще сготви 30 кг джуркана коприва със сирене по родопски. От 21 ч. ще започне концертът на „Тъпани и гайди”, които ще завладеят публиката с микс звуците на инструменти от три континента – каба гайда, австралийско диджериду и перуански кахон. По време на концерта ще има и огнено шоу.  

Майските празници в Момчиловци ще продължат и на 22 май т.г. край параклис „Св. Св. Константин и Елена”, където по традиция именниците се събират за водосвет и курбан. В съседство на поляните в красивата местност ще се проведе и 7-ият Родопски здравно-духовен събор, който ще започне с преход по пътеката на дълголетието, ще продължи със спортни надпревари и езда на коне.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини