Художникът Владимир Пенев за пръв път в Смолян с уникална изложба и книга с гласа на баща си-поета Пеньо Пенев

Изображение 1 от 8

    Уникални платна представи художникът Владимир Пенев, който за пръв път гостува в Смолян със самостоятелна изложба. Експозицията е в зала "Петър Стайков" и е част от проявите, с които Клубът на културните дейци в областния град отбелязва своята 50 годишнина.
    Изложбата е замисляна отдавна, но се реализира именно сега, два месеца след отбелязването на 60 годишния му юбилей.

    Владимир Пенев е роден на 19 февруари 1956-та в Димитровград, а баща му е "поетът с ватенката" Пеньо Пенев. Владимир завършва Националната художествена академия в класа на проф. Светлин Русев и оттогава чертае своя самостоятелен творчески път с над 30 изложби в страната и чужбина. 

    Авторът определя платната в изложбата като “моите пластични търсения, разбирания за рисунка, цвят, движение на формата в пространството".  Вероятно заради генетичната си и съдбовна връзка с изящното слово и живописта, критиката го определя като художника на поезия в картини.

    Уникален щрих  в творческия си почерк и изпълнен синовен дълг обаче, творецът оставя в последното издание със стихове на Пеньо Пенев, посветено на 85 години от рождението на " поета с ватенката". В него е публикувана непопулярната любовна лирика на поета Пеньо Пенев. 

      „По случай 85 годишнината на татко, община Димитровград издаде един поетичен сборник "Аз, глас и съвест на епохата". Наред с масовия тираж, който мисля че е 600-700 екземпляра, аз направих допълнително 33 библиофилски екземпляра. Във всеки един от тези библиофилски екземпляри има по пет мои рисунки, които съответстват на петте цикъла. Това е един нов прочит на Пеньо Пенев, смесена техника пастел, въглен, туш", разказва художникът Пенев. Всяка една книга е уникат, а към нея освен рисунки има и диск, със запис на гласа на поета Пенев. В далечната 1959 година, малко преди смъртта си, той прави записа в ателието на скулптура Николай Шмиргела, който тогава имал един от първите магнетофони на онова време.

    „Той беше така добър и подари този магнетофонен запис на златния фонд на българското радио. Аз успях да го издиря, направихме този диск и той придружава тези 33 библиофилски екземпляра“, допълни наследникът му. Непознатият до сега за смолянчани художник Владимир Пенев и нарисуваната от него "поезия на нещата" ще остане в галерия "Петър Стайков" до 16 май. 

    СмолянБГвести.нет

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини