Радиоактивни глигани вилнеят във Фукушима

В префектура Фукушима вземат мерки срещу радиоактивни глигани, браят на които е нарастнал многократно през последните две години. Според The Independent, глиганите са се хранили със заразена храна. Те не представляват непосредствена опасност за хората, но разрастването на популацията е застрашително за селското стопанство.  Според Sunday Times, броят на дивите прасета във Фукушима е нараснал от 3000 на 13 000 от 2014 година насам.

Нарастването на популацията се е превърнало в основен проблем за местното селско стопанство. Глиганите са нанесли щети за около 900 000 USD на земеделието извън зоната, която е под карантина.

Зоната, която е отчуждена около двете пострадали АЕЦ след аварията през 2011 год., остава опасна за човека. Радиацията там е 300 пъти по-висока от нормата. Говори се за множество мутирали растения и насекоми в тази зона. Но учените смятат, че глиганите не са пострадали от радиацията.

Аварията в АЕЦ Фукушима 1 бе в резултат на земетресение с магнитуд 9,1 и последовалото цунами, през март 2011. Охлаждането на реакторите излезе от строя, което предизвика разтопяване на ядреното гориво  в три реактори.  300 000 души трябваше да напуснат домовете си заради радиационното замърсяване. Според експертите, за ликвидиране на последиците от аварията ще са необходими поне 40 години.

Ловците отстрелват значителни количества глигани, но труповете създават големи главоболия. Вече два масови гробове са запълнени (по 600 тела), служителите се ориентират към специални съоръжения за изгаряне, за да се предотврати разпространението на радиоактивен материал от телата. Но тези съоръжения могат да се справят само с три диви прасета на ден.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини