България изпраща експерти в два нови центъра на Европол

След среща с шефа на Европол премиерът не коментира публикации в сръбската преса, че през страната ни са преминавали терористи и тук са планирани атентати. Пред журналисти Бойко Борисов каза само, че службите постоянно обменят информация в реално време, предаде БТА.

Борбата с тероризма и хуманното отношение с бежанците са различни неща. Но не може всеки, който бяга от война да го смятаме за терорист, коментира премиерът.

Във връзка с обвиненията на международни организации към страната ни за нехуманно отношение към мигрантите, премиерът заяви, че не е чул, за съжаление или за радост. 
"Ако отидете да питате хората в Кресна или по границата, те ще ви кажат други неща", категоричен беше той.

Помолен да коментира казаното от директора на "Европол" Роб Уейнрайт пред немско издание, че между 3 и 5 хиляди джихадисти може да се върнат в Европа, премиерът отговори, че не случайно при него е политическият формат на посещение. 

"От сутринта (Роб Уейнрайт) е в МВР, сега е в ДАНС, после при главния прокурор. От снощи текат разговори с оперативните служби и на тези срещи се обменя оперативна информация, правят се планове и се чертаят стратегии. Те не се обявяват публично, поради факта, че в момента, в който почна аз да ги обявявам, всички четат и слушат медиите", обясни Борисов.

Впечатлен съм от напредъка от България, особено през последната година, в борбата с контрабандата. Резултати вече има, каза след срещата с Бойко Борисов Роб Уейнрайт, цитиран от БТА и "Фокус".

Радвам се, че "Европол" е допринесъл за борбата с организираната престъпност, с трафика на хора и с контрабандата на цигари, добави той.

Уейнрайт открои две важни обстоятелства пред страната ни - борбата с тероризма и каналджийството на бежанци в ЕС. 

Днес се съгласихме с министър-председателя, че България ще играе важна роля в антитерористичния център, който създадохме, каза още Роб Уейнрайт. 

Говорихме най-вече за борбата с тероризма, борбата с трафика на хора, каналджиите, каза на свой ред Борисов.
Той припомни, че има задържани над 200 каналджии през миналата година. 

Бойко Борисов съобщи, че ще бъдат изпратени двама български офицери, които ще имат ръководна роля в двата центъра на Европол по тероризъм и по трафик на хора. 

Във връзка с арестите в ДАИ Борисов каза, че наблюдението на директора на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов е започнало преди 4 месеца.

Цветанов беше в отпуск, чакахме да се върне на работа, да дойдат изпитите и да засечем готови тестове, посочи премиерът. 

Служебният кабинет на Цветелин Цветанов е бил наблюдаван от няколко месеца, стана ясно още от изказването на премиера, който беше категоричен, че "няма да пожали никого".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини