Музейни работници отиват на съд за "реставрация" на маската на Тутанкамон

Бившият директор и главният реставратор на музея в Кайро, където се помещава маската на Тутанкамон, са сред осем служители на музея, които ще бъдат дадени на съд заради аматьорски "ремонт" на ценния експонат.

Миналия януари египетската прокуратура започна разследване за това при какви обстоятелства брадата на древната маска е била отчупена и набързо прикрепена с бяло бързосъхнещо лепило, подобно на епоксидна смола. Служителите са обвинени в небрежност и нарушаване на професионалните стандарти, предава Би Би Си.

Свидетелствата на работниците за счупването са разнопосочни, но според прокуратурата, вместо да си признаят, те са се опитали да залепят брадата с огромни количества неподходящо лепило, и то цели четири пъти. В опит да прикрият следите си служителите са чегъртали 3000-годишния артефакт с остри шпатули, твърдят разследващите, цитирани от египетски ежедневник.

Резултатът от работата им обаче бе очевиден и за редовите туристи. За щастие след намесата на екип реставратори от Германия щетата бе отстранена и маската е обратно в музея от декември.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини