Учени разкриват тайния живот на мистериозни обезглавени гладиатори

От десетилетие мистерия, около британския град Йорк не дава мира на учените. От 2004 до 2005 от градината на къща бяха изровени 80 скелета. Установено е, че датират от между 1 и 4-ти век, период през който Йорк е бил под римско владичество.

Скелетите имат няколко характерни особености. Поне 75 от тях принадлежат на мъже под 45-годишна възраст, и са с около инч по-високи от средния за римляните ръст. Тази демографска особеност е необичайна за римско гробище от периода. Но начинът, по-които са погребани най-много озадачава учените. Главите са отстранени, поставени са върху гърдите или между краката и тялото.

През 2010 се появиха доказателства, че телата вероятно са на гладиатори. Изследване на костите разкри, че един от мъжете е бил ухапан от голям хищник, като лъв или мечка. Обикновено гладиаторите се изправят срещу животните на специална арена. Друг скелет носи следи от силен удар с чук по главата – метод за хуманно умъртвяване на тежко ранени бойци.

Костите разкриват още, че мъжете са имали много по-здрава дясна ръка, нещо характерно за робите, обучени да се бият на арената още от деца. В допълнение, костите съдържат доказателства за трудно детство и лишения, което би могло да се очаква от роби гладиатори, както и за зарастнали рани, подсказващи че притежателите им са свикнали с травми и битки.

Екип от Тринити Колидж, Дъблин, оглавяван от Дан Брадли, професор по генетика е избрал 7 от 80-те скелета за геномен анализ.

“Археологията и остеоархеология ни дават определена информация за скелетите, но новите геномни и изотопни изследвания ще ни подскажат подробности не само за телата, но и за произхода им. А това е отромен напредък”, казва Кристин Макдонъл, част от екипа открил скелетите.

Повечето от проучваните скелети имат геноми сходни с този на женския скелет от желязната ера от Мелтън в Ийст Йоркшир. Това означава, че някои от мъжете са прекарали по-голяма си част във Великобритания. Малки отклонения на изотопно ниво, подсказват, че животът на някои е започнал другаде, но са се установили във Великобритания още в детството си.

Само един от мъжете имал сини очи и руса коса, което подсказва англосаксонско наследство, всички останали са били с кафяви очи и тъмни коси.

Един от скелетите е изненада. Според геномния анализ, той е от Близкия Изток. Израснал е в териториите на днешна Палестина, Йордания или Сирия и се е преместил във Великобритания като възрастен. Защо животът му е свършил като гладиатор остава мистерия.

Възможно е и да не е бил гладиатор. Въпреки че се предполага, че земята, в която е открито тялото е гладиаторско гробище, е възможно мъжете да са римски войници.

Които и да са енигматичните безглави римляни от Йорк, анализът на геномите на 7 от тях, заедно с изотопните доказателства сочат, че шестима са били британци, а един от Близкия Изток. Това потвърждава космополитния характер на римската империя, дори в най-северната и част.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини