Уникално: Голяма бяла акула захапва дрон (видео)

Големите бели акули се възползват от тъмнината в морските дълбини, за да устройват засади на жертвите си, откриха биолози, благодарение на уникалните кадри заснети от подводен дорн, атакуван 9 пъти от 4 акули.

В 13-часовия филм, се вижда как акулите плуват ниско над пясъка по дъното, доближават се до роботизирания апарт и го разглеждат от всички страни, удрят се в него или се втурват внезапно, за да го захапят с острите си зъби.

Информацията, с която учените разполагаха досега за белите акули, бе предоставена от електронното проследяване на животните или наблюдения на поведението им на повърхността. Учените не бяха наясно какво се случва с акулите в морските дълбини.

Автоматизиран безпилотен апарат е позволил да изследователиге да разберат повече подробности за морския живот.

Във водите близо до Гуадалупе – остров в Тихия океан, които гъмжат от акули, учените са наблюдавали 10 отделни животни, включително 6-метровата женска Дийп Блу и друга местна акула наречена Буба. Кадрите от дрона потвърждават теорията, че големите бели акули се гмуркат до 200 метра дълбочина, за да използват липсата на светлина като свое предимство.

Когато животните се намират на подобна дълбочина, те използват тъмнината като прикритие, но имат възможност да наблюдават силуетите на морските обитатали над тях. Акулите се възползват от тъмните дълбини, за да устройват засади.

Най-изненадващото според учените, е че акулите възприели дрона като заплаха и го нападали яростно.

Някои от тях не се опитвали да отхапят част от подводния апарат, но се удряли в него или го побутвали с муцуна – поведение, което учените описват като агонистично, т.е агресивни или дори отбранителни удари, но е и реално нападение. В други случаи, животните просто се приближавали до дрона, разглеждали го и продължавали по пътя си.

Апаратът е заснел кадри и на акули плуващи близо до дъното, в плитки води, което според изследователите може да е опит за сграбчване или изплашване на жертвата от долу или може би има нещо общо с ориентирането.

Роботизираният апарат е революционно средство, което за пръв път дава възможност на учените да изучат белите акули и други морски обитатели. Те получават представа не само за поведението на животните, но и къде се намират, събират информация за средата, в която живеят.

Въпреки че дронът открехна вратата за ежедневния живот на големите бели акули, този вид все още е обвит в мистерия. Усилията на учените в продължение на десетилетия за проследяване и наблюдение над животните не дадоха очаквания резултат и не успяха да отговорят на основни въпроси, касаещи социалния им живот и къде се размножават.

Във водите около Гуадалупе, смятани за райско място за акулите заради големия брой тюлени, дронът не е успял да заснеме взаимодействие между животните.

Подводните дронове биха могли да са полезни при изучаване на морската екология, устойчивия риболов и опазването на океаните. Учените планират да ги използват и за проучване поведението на раците отшелници.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини